טיפול פסיכולוגי - מבוגרים
במהלך מסע חיינו כל אחד מאתנו בונה לעצמו דרכים על מנת להתמודד באופן הכי טוב עם האתגרים שמציבים החיים, למצוא איזונים בין תשוקותינו, חלומותינו, לבין אילוצים ודרישות, להגשים עצמנו בתחומים השונים.
לעתים אנו חשים שאנו חוזרים שוב ושוב על אותם דפוסים מוכרים, שאינם מיטיבים עמנו, שאנו מנוהלים על ידיהם, כך שאיננו מצליחים לנווט את חיינו למקום אליו אנו שואפים.
טיפול פסיכולוגי מאפשר מפגש ייחודי, בו המטפל והמטופל חוברים יחד על מנת להסתקרן, להתעניין ולדעת יותר על עולמו הפנימי של המטופל.
לעתים הדרך לא פשוטה, ומזמנת מפגש עם חלקים פחות מחמיאים בתוכנו, העלולים לעורר רגשות לא נעימים.
מניסיוני, כאשר המטפל והמטופל מחזיקים יחד את הגילויים, הרגשות שעולים, החלקים אליהם מתוודעים, מתפתחת אצל המטופל יכולת הקשבה פנימה, המאפשרת תחושת שליטה רבה יותר, חיבור לכוחות הגלומים בו, וחוויה של צמיחה.
טיפול בילדים
בניגוד לתפיסה הרואה בילדות תקופה מאושרת ונטולת דאגות, ילדים, ממש כמו מבוגרים, מרגישים טווח רחב של רגשות, ומתמודדים עם אתגרים רבים.
תקופת הילדות מלווה בשינויים תכופים, במעברים רבים, ולעתים קרובות בעול כבד של ציפיות מהילד לעמוד בכל המשימות.
פעמים רבות ילדים אינם מבטאים את מצוקותיהם באופן ישיר, מובן ומתקשר. כך למשל ילד שחווה מצוקה עלול לבטאה באופן של התנהגות תוקפנית. במקרה כזה יחווה הילד כעס, ביקורת ואף דחייה מהסביבה, מה שיעצים את המצוקה והסבל, וייצור מעגל שלילי שיתחזק את הדפוס הלא יעיל והבעייתי.
לעומת זאת, ילדים רבים אינם מבטאים את מצוקותיהם. אלו הם אותם ילדים מופנמים שאינם מהווים "הפרעה" לסביבה, וכך במהלך השנים הם "נופלים בין הכיסאות", כאשר בינתיים חוויית המצוקה והתסכול מעמיקות.
בטיפול פסיכולוגי מקבל הילד מרחב לבטא את עולמו הפנימי באמצעות שפת המשחק (play therapy). בדומה לטיפול במבוגרים, המיקוד הוא על העמקת היכולת להיות במגע עם חלקים שונים בנפש, חיבור לכוחות ובניית דרכים יעילות יותר לבטא את התחושות על מנת לשפר את ההתמודדות עם דרישות המציאות.
מניסיוני המקצועי, בטיפול בילדים, עבודה עם ההורים הנה חלק בלתי נפרד המהווה ערובה להצלחת הטיפול, זאת בשילוב עבודה מערכתית עם הגורמים הרלוונטיים.
טיפול במתבגרים
גיל ההתבגרות טומן בחובו אתגרים רבים, כאשר המטלה המרכזית הניצבת בפני הנער או הנערה היא גיבוש הזהות. לצורך כך עליהם לבחון באופן מדוקדק את מקומם בחברה, את יחסיהם עם קבוצת השווים, את הערכים והמוטיבציות שלהם ושל בני משפחתם וחבריהם.
העימותים התכופים עם ההורים הנם חלק חיוני ובלתי נפרד מהמסע לגיבוש זהות, על מנת לפתח חוויה של נפרדות.
תקופת הנעורים הינה תקופה של התהוות, והחוויה הדומיננטית בה היא של שינויים מרובים במישור הפיזיולוגי, הקוגניטיבי, הנפשי, המשפחתי והחברתי, הנחווים בעוצמה רבה. שינויים עוצמתיים אלו עלולים להיות מטרידים, מבלבלים ומציפים. חווית הבדידות האופיינית לגיל הנעורים עלולה להעצים את הקשיים עמם מתמודדים הנער או הנערה.
הטיפול מסייע לנער או לנערה לעגן עצמם בתוך החוויות העזות אותן חווים, לעבד אותן, ולהתחבר למשאבים הנפשיים ולכוחות המאפשרים צמיחה.
לעתים קרובות, נחוצה עבודה עם ההורים על מנת להבין את המקום בו נמצאים ילדיהם המתבגרים, לכבד את התהליך שהם עוברים, ולחפש דרכים חדשות ויצירתיות לתקשר. כמו כן, אף ההורים זקוקים למרחב על מנת לעכל את החוויה והתחושות שהם חווים בתוך ההורות למתבגרים.
הדרכת הורים
כהורה, הפנייה לטיפול עבור ילדך, עלולה לעורר רגשות לא נעימים. ברגע שנולד הורה, יחד עמו, באופן אוטומטי, נולד רגש האשמה ההורי. לכן, במקרה של צורך בטיפול עבור הילד, פעמים רבות החוויה היא של כשל הורי.
הורים חשופים לביקורת מהסביבה, שבעצם לא נחוצה כיוון שאנו המבקרים המוצלחים ביותר של עצמנו.
ההורות מאפשרת ללמוד המון, קודם כל על עצמנו. הקשיים שחווים ילדינו נוטים לפגוש אותנו בנקודות התורפה שלנו, ובכך עלולים להכאיב. על כן, עבודה על ההורות מניבה רווח כפול.
אני מאמינה גדולה בפוטנציאל של עבודה עם הורים. מניסיוני, כשההורים מתמסרים לתהליך הטיפולי, חל שיפור במצבו של הילד וגם במערך המשפחתי הכולל, גם במקרים בהם הילד כלל אינו מטופל.
בעבודתי עם הורים אני משלבת בהתאם לצורך עקרונות מתוך גישת ההתנגדות הלא אלימה (NVR), גישה שפותחה ע"י פרופ' חיים עומר, על מנת לסייע להורים לשפר את התמודדותם עם אתגר ההורות בתקופתנו.
הגישה מסייעת להורים לעגן עצמם אל מול הטלטלות שחווים בחיי היומיום באינטראקציות עם ילדיהם, לחזק את הנוכחות ההורית, הוויסות העצמי ותחושת המסוגלות ההורית. אני רואה בגישה זו גישה חומלת ואנושית, התומכת בהורים ובכך מאפשרת להם לתמוך בילדיהם אל מול האתגרים הניצבים בפניהם.
נדבך מרכזי בעבודה עם ההורים הוא פיתוח החוויה שלהם כ"מומחים" לילד שלהם. כחלק מכך חשובים ביותר הקשרים עם גורמים נוספים בחייו של הילד, בעיקר בסביבה הלימודית. בעבודתי אני מסייעת להורים ליצור ולתחזק קשרים חיוביים עם הצוות החינוכי ועם גורמים נוספים, ובכך ליצור עבור הילד חוויה של מעטפת תומכת.
יצירת קשר
ניתן ליצור איתי קשר בטלפון או במייל וניתן גם למלא את הפרטים בטופס שכאן באתר ואני אחזור אליך.
טלפון
אלומות 12, גבעתיים
כתובת
דוא"ל